Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Εργαστήριο Βιολογίας

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

  • Η Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Γκούσκου και ο Καθηγητής Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος λαμβάνουν το 1ο Βραβείο Καινοτομίας στον 14ο Διαγωνισμό ΝBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για την Genosophy® τεχνοβλαστό του ΕΚΠΑ. Η πρόταση της Genosophy® ξεχώρισε για την καινοτομία και τη δυναμική της μεταξύ 280 προτάσεων που υποβλήθηκαν από 467 συμμετέχοντες και βραβεύτηκε μετά από πολύμηνη διαδικασία αξιολογήσεων ομάδων ειδικών.

  • Η Καθηγήτρια κ. Μαρία Γαζούλη, ορίστηκε, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου  του ενιαίου ΝΠΔΔ υπό την επωνυμία ΓΝΑ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ- ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ».  Η θητεία ξεκινά στις 21 Μαρτίου 2024 και είναι διετής.

  • H Επίκουρη Καθηγήτρια Θέμις Αλισσάφη χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα ΕΛΙΔΕΚ για την ερευνητική της πρόταση με τίτλο «Rewiring Dendritic Cell Metabolism to develop therapeutic interventions in autoimmunity (AUTODC)», λαμβάνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις προτάσεις στο πεδίο των Επιστημών της Ζωής για νέους ερευνητές/μέλη ΔΕΠ.

  • Η Καθηγήτρια κ. Μαρία Γαζούλη, ορίστηκε ως εθνικός εκπροσώπος στην Επιτροπή Προηγμένων Θεραπειών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (Committee for Advanced Therapies - CAT).  Η θητεία ξεκινά στις 14.01.2024 και είναι τριετής

  • Η Καθηγήτρια κ. Μαρία Γαζούλη, διορiστηκε ως μέλος της Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας που δημιουργήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), με απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής και έργο της: Η αξιολόγηση αιτημάτων που παραπέμπονται από τη Διοικούσα Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και αφορούν σε νέα Ερευνητικά Βιοϊατρικά / Βιοτεχνολογικά Προϊόντα και στην κλινική τους χρήση. Καθώς και κάθε άλλο θέμα που παραπέμπεται από τη Διοικούσα Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

  • Η εργασία με τίτλο “Ανάπτυξη Υβριδικού Νανοσυστήματος Μεταφοράς Αντικαρκινικών Δραστικών Ουσιών και in vitro μελέτες νανοτοξικότητας” έλαβε το 1ο Βραβείο Προφορικής Ανακοίνωσης κατά την παρουσίαση της στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικών Επιστημών στην Υγεία. Καινοτομίες και Προοπτικές. Η επιστημονική ομάδα αποτελείται από τους κ.κ. Ορέστη Κοντογιάννη (Υποψήφιος Διδάκτορας),  Νατάσσα Πίππα (Επίκουρη Καθηγήτρια), Αστέριο Πίσπα (Διευθυντής Ερευνών ΙΦΘΧ ΕΙΕ) και την Μαρία Γαζούλη (Καθηγήτρια).

  • Η Μαρία Ρουμπελάκη εξελέγη Αναπληρώτρια Προέδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΓΘΑΙ). Η Μαρία Ρουμπελάκη είναι Ιδρυτικό μέλος της ΕΕΓΘΑΙ και έχει διατελέσει Γενική Γραμματέας του ΔΣ κατά το διάστημα 2019-2023. 

  • Η Μαρία Ρουμπελάκη διορiστηκε ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων (Ε.Σ.Ε.) του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) , Τμήματος  Βιολογικών προϊόντων και προϊόντων αίματος.

  • Βράβευση στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής ιατρικής,  Αθήνα 2022, της εργασίας με τίτλο: DEVELOPMENT OF A TAILORED, CELL-FREE THERAPEUTIC APPROACH BASED ON MSC-EXOSOMES FOR ACUTE HEPATIC FAILURE A. Psaraki, M. Makridakis, C. Nikokiraki, A. Stamatopoulou, F. Korkida, Z. Dorezi, K. Georgila, Ε. Michalopoulos, R. Gramignoli, S. Sakellariou, M. Xilouri, A. G. Eliopoulos, C. Stavropoulou-Giokas, A. Vlahou, M. G. Roubelakis. Η εργασία ήταν η μία εκ των 2 καλύτερων  προφορικών ανακοινώσεων του συνεδρίου.

  • Ίδρυση της 1ης ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ-ΤΕΧΝΟΒΛΑΣΤΟΥ του ΕΚΠΑ από την Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Γκούσκου και τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας Αριστείδη Ηλιόπουλο. Η εταιρεία με το εμπορικό όνομα GENOSOPHY δραστηριοποιείται στο πεδίο της προδιαθεσικής γονιδιωματικής και διατροφής ακριβείας και βασίζεται σε βραβευμένους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και ένα από τα περισσότερο εξελιγμένα γενετικά τεστ στη διατροφή και τα διατροφοεξαρτώμενα νοσήματα. Οι εταιρείες – τεχνοβλαστοί πηγάζουν από ερευνητικά αποτελέσματα προστιθέμενης αξίας και αποτελούν τεκμήριο αριστείας και παραγωγικότητας ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και διεθνώς.

  • O κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας, ορίζεται ως αναπληρωτής Εκδότης (associate Editor) του περιοδικού FRONTIERS IN GENETICS, στο πεδίο “Νutritional Genomics”.

  • Ο Δρ. Νίκος Παπαϊωάννου, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ομάδα της Δρ. Θέμιδος Αλισσάφη, ήταν ο αποδέκτης του βραβείου για την καλύτερη αναρτημένη ερευνητική εργασία με τίτλο: "Metabolic rewiring shapes dendritic cell autoimmune disease promoting function", στο 5ο διεθνές συνέδριο Ανοσομεταβολισμού των Aegean Conferences.

  • Βράβευση στα πλαίσια του Πανελλήνιου Συνεδρίου "Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην Πράξη: Προκλήσεις και Ερωτήματα VΙI", για την εργασία με τίτλο "Ο ρόλος του HIF-1 παράγοντα και των συσχετιζόμενων γονιδίων και μη κωδικοποιητικών μορίων στο  διαυγοκυτταρικό καρκίνο του νεφρού", στην την ομάδα της κα Γαζούλη,   Σταματική Γραμματικάκη, Έκτορας Κατηφελής, Κωνσταντίνος Στραβοδήμος,  Εμμανουήλ Μπακόλας, Νικόλαος Καβαντζάς, Δήμητρα Γρηγοριάδου. Η εργασία έλαβε το 2ο βραβείο της Φοιτητικής Αριστείας VIΙΙ. 

  • Ο Αριστείδης Ηλιόπουλος, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας, είναι επιστημονικός συνυπεύθυνος ερευνητικού έργου στα Λοιμώδη Νοσήματα συνολικού προϋπολογισμού 4.7 εκατομ. ευρώ

    Το έργο αποσκοπεί στην χαρτογράφηση των γενετικών και μοριακών μηχανισμών που οδηγούν στην ανοσολογική βλάβη σε ασθενείς με σοβαρή, συχνά θνησιγόνο πνευμονία με στόχο την ανάπτυξη εξατομικευμένων βιοδεικτών και καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της. Το έργο συμπληρώνεται από επιδημιολογικές και φαρμακογενετικές μελέτες σε Έλληνες ασθενείς.

    Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο των «Εμβληματικών δράσεων σε διαθεματικές επιστημονικές περιοχές με ειδικό ενδιαφέρον για την σύνδεση με τον παραγωγικό ιστό», ID 16618, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0) μετά από αξιολόγηση από επιστήμονες του εξωτερικού.

  • Βραβείο καινοτομίας απονεμήθηκε στην Καλλιόπη Γκούσκου, επίκουρη καθηγήτρια Βιολογίας-Γενετικής, και στον Αριστείδη Γ. Ηλιόπουλο, καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής και διευθυντή του Εργαστηρίου Βιολογίας στον 1ο Διαγωνισμό Εφαρμοσμένης Καινοτομίας του ΕΚΠΑ για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης τεχνολογικής πλατφόρμας Προδιαθεσικής Γονιδιωματικής και Διατροφής Ακριβείας με τον τίτλο GENOSOPHY®. 

    Η Επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού αποτίμησε ως εξαιρετικά σημαντικά τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το GENOSOPHY® στην υγεία για την αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων, στην αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας που αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της χώρας, και ως πρότυπο εφαρμογής ερευνητικών αποτελεσμάτων στην ανάπτυξη υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και ευεξίας.

  • Ένας καινοτόμος αλγόριθμος μηχανικής μάθησης (MachineLearning) στο πεδίο της διατροφής ακριβείας που αναπτύχθηκε από τις ομάδες της Επίκουρης Καθηγήτριας Καλλιόπης Γκούσκου και του Καθηγητή κ. Αριστείδη Ηλιόπουλου κατοχυρώνεται ως εμπορικό μυστικό του ΕΚΠΑ μετά από αξιολόγηση ομάδας ειδικών.

  • Η καθηγήτρια κα Μαρία Γαζούλη από 08/02/2023 συμμετεχει στη Διοικούσα Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας(Κε.Σ.Υ.) 

  • Δημοσίευση της Επίκουρης Καθηγήτριας Καλλιόπης Γκούσκου και του Καθηγητή κ. Αριστείδη Ηλιόπουλου στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients με τίτλο «Genetically Guided Mediterranean Diet for the Personalized Nutritional Management of Type 2 Diabetes Mellitus», επιλέχθηκε από τον Συντάκτη του περιοδικού για Tweet ως “HOT TOPIC” στο πεδίο της διατροφής ακριβείας.

  • O καθηγητής κ Α. Ηλιόπουλος συμπεριλαμβάνεται στο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως για το 2021-2022 με βάση τη συνολική απήχηση του επιστημονικού τους έργου με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική συμμετοχή του επιστήμονα στις δημοσιεύσεις (September 2022 data-update for "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators").

  • Ο Υποψήφιος Διδακτορας κος  Ορέστης Κοντογιάννης με Επιστημονικώς  Υπεύθυνη την κα Γαζούλη έλαβε το 1ο Βραβείο στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιοϋλικώνγια την εργασία με τίτλο "Επίδραση μη-ιοντικών επιφανειοδραστικών στις εγγενείς ιδιότητες του Pluronic 188. Μελέτες βιοσυμβατότητας και φυσικοχημικής-θερμικής συμπεριφοράς". Ο. Κοντογιάννης, Δ. Σελιανήτης, Ν. Πίππα, Μ. Γαζούλη, Σ. Πίσπας

  • Δυο ποστερ της ερευνητικής ομάδας της κας Γαζούλη ήταν ανάμεσα στα Posters of Distinction στο διεθνές STATE-OF-THE-ART MANAGEMENT OF IBD: CURRENT REALITIES AND FUTURE HORIZONS FALK Symposium 230, FRANKFURT, GERMANY

  • H Καθηγητρια κ Μ Γαζούλη συμπεριλαμβάνεται στην κατάταξη στο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως για το 2021-2022 με βάση τη συνολική απήχηση του επιστημονικού τους έργου με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική συμμετοχή του επιστήμονα στις δημοσιεύσεις. (August 2021 data-update & September 2022 data-update for "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators").

  • "O Καθηγητής κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος ορίστηκε μέλος της συντακτικής επιτροπής (Editorial Board) του επιστημονικού περιοδικού Nutrients"

  • Διεθνής Κατοχύρωση Ευρεσιτεχνίας από τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής κ.Αριστείδη Ηλιόπουλο και τους συνεργάτες του.
    Δύο νέες χημικές ενώσεις κατοχυρώθηκαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο European Patent Office από τον κ. Αριστείδη Γ. Ηλιόπουλο, καθηγητή Βιολογίας-Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, και τον καθηγητή κ. Βασιλικογιαννάκη του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις προοπτικές τους στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

  • Βράβευση στο 48ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο,  Αθήνα 2022, της εργασίας με τίτλο "Διερεύνηση χημικών τροποποιήσεων ιστονών σε παιδιατρικά αστροκυτώματα:Προγνωστική σημασία της Η3Κ9 τριμεθυλίωσης και της Μεθυλοτρανσφεράσης και της Μεθυλοτρανσφεράσης SUV39H1"από τους Κλώνου Α., Κορκολοπούλου Π., Γαργαλιώνη Α.Ν., Κανάκογλου Δ. Σ., Κατηφελή Ε., Γαζούλη Μ. Χλαμύδας Σ., Μήτσιος Α., Καλαματιανός Θ., Στράντζαλης Γ., Θεμιστοκλέους Μ.Σ., Παπαβασιελίου Κ.Α., Σγουρός Σ., Παπαβασιελίου Α.Γ., Πιπέρη Χ.  Η παραπάνω εργασία τιμήθηκε με το 1ο βραβείο. 

  • Bράβευση στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής ιατρικής,  Θεσσαλονικη 2022, της εργασίας με τίτλο: "Investigation of the therapeutic role of the secretome and exosomes derived from mesenchymal stromal cells in acute hepatic failure",  από τους A. Psaraki, D. Zagoura, L. Ntari, M. Makridakis, C. Noikokiraki, C. Karakostas, I. Aggelioudaki, S. Sakellariou, A. Vlachou, M. G. Roubelakis. Η εργασία ήταν η μία εκ των 2 καλύτερων  προφορικών ανακοινώσεων του συνεδρίου.

  • Βράβευση στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ενδαγγειακής Χειρουργικής - Αγγειολογίας,  Αθήνα 2022, της εργασίας με τίτλο "Μελέτη συσχέτισης πολυμορφισμού MIRNA - 145 στην ανευρισματική νόσο της κοιλιακής αορτής"από τους Χασεμάκη Ν.  Θεοδωράκη, Ανδρέου Ν.Π., Λεγάκη Ε., Κατσαργύρης Α., Γεωργόπουλος Σ.,  Γαζούλη Μ., Κλωράρης Χ..  Η παραπάνω εργασία τιμήθηκε με το 2ο βραβείο. 

  • Η καθηγήτρια κα Μαρία Γαζούλη από 18/3/2022 συμμετεχει  στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων  (Management  Board  of  the  European Medicines Agency – EMA)

  • Ο Καθηγητής κ. Αριστείδης Ηλιόπουλος περιλαμβάνεται στους 150.000 επιστήμονες με το περισσότερο αναγνωρισμένο έργο σε όλα τα επιστημονικά πεδία παγκοσμίως, σύμφωνα με δημοσιευμένη ανάλυση βιβλιομετρικών δεδομένων.

  • H Καθηγητρια κ Μ Γαζούλη συμπεριλαμβάνεται στην κατάταξη στο 2% των επιστημόνων παγκοσμίως για το 2020-2021 με βάση τη συνολική απήχηση του επιστημονικού τους έργου με ιδιαίτερη βαρύτητα στην ουσιαστική συμμετοχή του επιστήμονα στις δημοσιεύσεις

  • Το άρθρο με τίτλο "Genotype-guided dietary supplementation in precision nutrition" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νutrition Reviews (Δείκτης απήχησης = 7.1) επιλέχτηκε από τον εκδότη για την πρωτοτυπία του και για συνέντευξη/podcast με τους κύριους συγγραφείς, κ. Ηλιόπουλο και κ. Γκούσκου. Είναι η πρώτη φορά που το περιοδικό φιλοξενεί Ελληνική ομάδα για συνέντευξη.

  • Από 1 Οκτωβρίου 2021, ο καθηγητής κ. Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος συντονίζει ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Προ-κλινική αξιολόγηση της θεραπευτικής δράσης νέων καινοτόμων χημικών ενώσεων στον καρκίνο των ωοθηκών».  Ως ερευνητικά υπεύθυνος, ο κ. Ηλιόπουλος συνέλαβε την ιδέα και συντόνισε  ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την φαρμακευτική εταιρεία Pharmathen στην προετοιμασία της ερευνητικής πρότασης που χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας με το ποσό των 890.000 ευρώ περίπου. Η έναρξη του έργου είναι την 1/10/2021 και η διάρκειά του 28 μήνες. 

  • Ο καθηγητής κ. Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος ορίστηκε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κέντρου Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων» του ΕΚΠΑ με απόφαση της Συγκλήτου (29/01/2021). Η ομάδα του κ. Ηλιόπουλου θα συμβάλλει στο Κέντρο με δράσεις και ερευνητικό έργο στην αλληλεπίδραση γονιδίων – διατροφής και στην αξιολόγηση της βιολογικής δράσης τροφίμων εθνικής προτεραιότητας. 

  • Άρθρο της ερευνητικής ομάδας του καθηγητή κ. Ηλιόπουλου με τίτλο «The Virtual Digital Twins Concept in Precision Nutrition» επιλέγεται για το εξώφυλλο του περιοδικού Advances in Nutrition (impact factor 8,7) στο τεύχος του Νοεμβρίου 2020.

  • Από 1 Ιανουαρίου 2021 ως Εθνική Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων  στην Επιτροπή Προηγμένων  Θεραπειών [Committee for Advanced Therapies-(CAT)] με τριετή θητεία ορίστηκε η Καθηγήτρια Βιολογίας - Νανοιατρικής κα Μ. Γαζούλη. Η κύρια ευθύνη της επιτροπής είναι να προετοιμάζει ένα σχέδιο γνωμοδότησης για κάθε αίτηση φαρμάκου προηγμένης θεραπείας (advanced therapy medicinal products, ATMP)  όπως γονιδιακές θεραπείες, κυτταρικές θεραπείες, βιοτεχνολογικές θεραπείες, που υποβάλλεται στον EMA, προτού η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) εκδώσει τελική γνώμη σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας της συγκεκριμένης θεραπείας. Η επιτροπή CAT επίσης, συμμετέχει στην πιστοποίηση ποιοτικών και μη κλινικών δεδομένων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αναπτύσσουν ATMP, στην παροχή επιστημονικών συστάσεων για την ταξινόμηση των ATMP, συμβάλλει στις επιστημονικές συμβουλές, σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας επιστημονικών συμβουλών (SAWP), συμμετέχει σε οποιαδήποτε διαδικασία παρέχοντας συμβουλές σχετικά με τη διεξαγωγή συστημάτων παρακολούθησης αποτελεσματικότητας, φαρμακοεπαγρύπνησης ή διαχείρισης κινδύνων για ATMP, συμβουλεύει την CHMP για οποιοδήποτε φαρμακευτικό προϊόν που μπορεί να απαιτεί εξειδίκευση σε ATMP για την αξιολόγηση της ποιότητας, της ασφάλειας ή της αποτελεσματικότητάς του, βοηθά επιστημονικά στην ανάπτυξη οποιωνδήποτε εγγράφων που σχετίζονται με τους στόχους του κανονισμού για τα ATMP, παρέχει επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και συμβουλές για οποιαδήποτε κοινοτική πρωτοβουλία που σχετίζεται με την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών που απαιτεί εξειδίκευση σε ATMP, υποστηρίζει τα προγράμματα εργασίας των ομάδων εργασίας CHMP.

  • Βράβευση στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας,  Αλεξανδρούπολη 2019, της εργασίας με τίτλο "Επίδραση των αντιπυρηνικών αντισωμάτων στη φαρμακοκινητική του Infliximab, σε ασθενείς με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου", από τους Θεοδωράκη Ε. Ορφανουδάκη Ε. Φωτεινογιαννοπούλου Κ. Λεγάκη Ε. Γαζούλη Μ., Κουτρουμπάκης Ι.  Η παραπάνω εργασία τιμήθηκε με το 2ο βραβείο. 

  • Βράβευση από την Εθνική Ασφαλιστική, Γλυφάδα 2019.  Η Εταιρεία εγκαινίασε από φέτος ένα βραβείο το οποίο θα δίνεται σε ανθρώπους από τον χώρο της επιστήμης. Παραλήπτρια του φετινού βραβείου η κα Μ. Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Βράβευση στο 18ο Πανελλήνιο  Συνέδριο Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου, Αργολίδα 2019, της εργασίας με τίτλο: "ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΦΑΙΝΟΤΥΠΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΡΙΑΚΟΥ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ ΤΩΝ ΙΔΙΟΠΑΘΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΝΟΣΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ, ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ"  από τους Μ. Γαζούλη, Ν. Δρόβρολης, Γ. Σπύρου, Γ. Κολιός.   Η παραπάνω εργασία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης προφορικής ανακοίνωσης.
  • Healthcare Business Awards 2018, στην ερευνητική ομάδα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Μ. Γαζούλη
  • Βραβείο Επαγγελματικών Επιτευμάτων από το British Council στην Επίκ. Καθηγήτρια Μ. Ρουμπελάκη

  • Τιμητική θέση Ακαδημαϊκού Editor στο περιοδικό British Journal of Medicine and Medical Research

  • Βραβείο Αριστείας "ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ" στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μ. Γαζούλη

  • Ο καθηγητής κ. Αριστείδης Γ. Ηλιόπουλος ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Νέων Βιοτεχνολογιών & Ιατρικής Ακριβείας (KεΝεΒιΑ) του ΕΚΠΑ με απόφαση της Συγκλήτου (28/1/2017).

  • Υποτροφία Fullbright στην Επίκ. Καθηγήτρια Μ. Ρουμπελάκη

  • Υποτροφία Fullbright στην Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μ. Γαζούλη 

  • Βραβείο "L'oreal - Unesco" για τις γυναίκες στην επιστήμη στην Αναπληρώτρια Καθηγήρια Μ. Γαζούλη